KOMÁROM-ESZTERGOM MEGYE

 

" Itt ezer éve mindig történik valami."

Vissza a főoldalra  

 

A Tatabányai Múzeum kiállításai

2003.
A Múzeum három helyen, több állandó és időszaki kiállítással működik. Munkásságának elismeréseként 1998-ban megkapta az "Év múzeuma 1997" kitüntető címet.

A Múzeum kiemelt feladata a megye ipari, gazdaságtörténeti és oktatástörténeti anyagainak, valamint Tatabánya és környéke régészeti, néprajzi, helytörténeti, fotóművészeti anyagának gyűjtése, feldolgozása, bemutatása.

A több, mint százezer darabból álló gyűjtemény leggazdagabb egységei: a helytörténeti (ezen belül az életmód-történeti), az iskolatörténeti, az ipartörténeti (ezen belül a bányászattörténeti), a numizmatikai, a régészeti és fényképgyűjtemény.

A Tatabányai Múzeumnak van a megyei múzeumi szervezeten belül a leggazdagabb fotóarchívuma. Tatabánya megyei jogú város többéves anyagi támogatásának köszönhetően 1992-ben jött létre és egyre nagyobb ütemben gyarapodik a múzeum régészeti gyűjteménye.

Információ: 06 34 310 495

A Tatabányai Múzeum központja (Szent Borbála tér):

Az adminisztráció székhelye, állandó és időszakos kiállítások, központi raktári helyiségek és szakkönyvtár.. 

(Fotók:  Dallos István)

 

 

 
Tatabánya és környékének fejlődése az őskortól 1947-ig, a várossá válásig.

Boglár Lajos gyűjteménye az amazóniai indiánok életéről.

A Tatabányai Múzeum Iskolamúzeuma (Gellért tér 3.)

Az Iskolamúzeum 1987-ben nyílt meg egy, az 1970-es évekig még iskolaként funkcionált épületben. A három kiállító helyiségben időszaki és állandó kiállítások kaptak helyet. Az első teremben a "Helyi közoktatás emlékei 1945-ig" című kiállítás tekinthető meg. A második kiállítóteremben a klebelsbergi népiskolák hangulatát idéző osztályterem kapott helyet.

A Tatabányai Múzeum Szabadtéri Bányászati Múzeuma XV-ös akna

Az 1988-ban megnyitott ipari skanzen az első olyan természetes környezetben kialakított szabadtéri múzeum Magyarországon, amely az ipari munkások, elsősorban a bányászok élet- és munkakörülményeit hivatott hitelesen bemutatni, s amelynek fontos célja a bányászhagyományok életben tartása.

Az egykori "öreg" XV-ös akna minden fontosabb létesítménye eredeti állapotában maradt meg, így a látogató már belépéskor képet kap egy bányaüzem külszínéről. 

Az irodaépületben az eredetihez hasonlóan berendezve láthatunk egy üzemvezetői irodát, bányamérnökséget a térképasztallal és az ott használt eszközökkel, műszerekkel.

Az iroda előtti területen kis park látható emlékoszloppal és szökőkúttal. A bejárati út túloldalán alakítottak ki emlékparkot, ahol a többi bánya udvarán állt egykori emlékműveket állították fel.

A skanzen egyik legkeresettebb látványossága az 1996-ban megnyitott régi bányász lakóház. A tatabányai bányászkolóniák jellegzetes épületében a bányászok különböző rétegeinek életkörülményeiről kaphat képet a látogató. A korhűen berendezett lakásokban a századfordulótól az 1940-es évekig követhető nyomon a lakáskultúra alakulása.

A régi kolónia épületeinek és berendezéseinek további helyreállításával egy kulturális és szabadidő park fogja biztosítani a bányászhagyományok megőrzését.

Az ipari skanzen aknatornya

 

A szabadtéri géppark részlete a háttérben a régi bányász lakóházzal

(Fotók: Dallos István )

All rights reserved! Copyright 2003. Datasave BT.